Vrijwilligers

Vrijwilliger meld je aan….

Een standbeeld voor de vrijwilliger….

Wat zou de samenleving zijn zonder vrijwilligers?…..

Zou je überhaupt nog wel van een (samen) leving kunnen spreken als al die sportclubs, culturele en sociaal-maatschappelijke activiteiten er niet meer zijn, simpel omdat niemand zin heeft er zich gratis voor in te zetten?

In Landgraaf zijn vrijwilligers actief in heel veel verschillende clubs, verenigingen, bij evenementen, festivals etc.

Ik moet er niet aan denken als zij er massaal de brui aan zouden geven. Er blijft geen sportvereniging over. Vrijwilligerscentra worden dan een uitzichtloos voorportaal voor de dood en mooie en grote evenementen zakken als een plumpudding in elkaar. Het wordt dan heel kaal en schraal in onze gemeente. Want in plaats van samen plezier en gezelligheid te hebben, zitten we dan met ons allen thuis te wachten op de volgende dag…..poehhhh….

Vrijwilligerswerk IS het cement van een samenleving. Het zorgt voor leefbaarheid, sociale binding en geeft kleur en smaak aan het leven in een dorp of stad. Voor kleine kernen is het vaak zelfs een levensbehoefte. Gelukkig zijn er in Landgraaf al best veel vrijwilligers. Ook jongeren, want van hen moeten we het in de toekomst toch hebben. Zij moeten het stokje overnemen.

Minstens zo belangrijk is het promoten van vrijwilligerswerk. Waarom zou je vrijwilligerswerk gaan doen? Nou…. omdat het gezellig is bijvoorbeeld….omdat je er sociale vaardigheden mee leert, je leert organiseren, plannen, overleggen….. Allemaal zaken die je als jongere later in je beroep kunt gebruiken. En …… je kunt talenten ontplooien die je misschien in je werk niet kwijt kunt.

Jongeren zouden zich er meer bewust van moeten zijn dat het hen ook iets oplevert. Dat is vaak het grootste probleem bij de huidige generatie die opgegroeid is in een tijdgeest waar geld een grote rol speelt. Alles moet iets opbrengen…Nou wat te denken van een mooie aantekening op je CV.?

Het is eigenlijk heel simpel: geen vrijwilligers meer? …Dan ook geen voetbalclub, geen biljartclub, geen gymclub, geen volksdansgroep, geen kaartclub, geen vrouwengilde en geen Dames welfare meer, ook geen carnavalsoptochten meer, geen festivals meer. De vraag is bovendien of onze ouders het verzorgingshuis nog wel uit kunnen.

Dit stukje lijkt een beetje zwartwit opgesteld, maar van mij mag een standbeeld worden opgericht voor alle vrijwilligers die het samenleven zo geweldig leuk en waardevol maken.

Chapeau!!!

Heb je vragen of interesse, schroom niet en loop eens binnen in bijvoorbeeld ons clublokaal van biljartvereniging de Beute aan het Sunplein 19 in Landgraaf. Vraag naar de heer Hanssen of bel gewoon even en laat je door hem informeren 0627133748

  • is een heel vriendelijke oudere heer*

Henk Rooijakkers

………………………vrijwilliger……………………